Aktiviteter

Dykning

De flesta människor associerar inte Koh Lanta med dykning, Ko Phi Phi är platsen de flesta tänker på i Krabi, men Kho Lanta växer i popularitet. Ett 20-tal dykskolor finns nu längs kusten, redo att lära nybörjare grunderna, samt förbättra kompetensen hos licensierade dykare och ta ut dem på roliga dyk.

Du bör dock vara medveten om att halterna av undervisning, säkerhet och utrustning variera ganska kraftigt, så många skolor, även med de bästa avsikter, kommer bara att erbjuda enklare genomgångar. Om du inte är nöjd med den service som erbjuds på ditt dykcenter eller det närmast till din resort, skulle vi råda dig att hoppa i en tuk-tuk till Saladan, där de stora dykföretagen har sina huvudkontor. Du kan sedan jämföra några olika skolor innan du gör ditt val, upphämtning från hotellet erbjuds av alla dykcenter som en del av affären, så det finns ingen anledning att oroa sig om transport på dagen.

Nationalparken och Klong Jak vatenfall – Trekking på Koh Lanta

Om du gillar vandring finns det några bra vägar i södra delen av ön, särskilt runt Klong Jak byn och inom grunderna för nationalpark vid södra spetsen av Lanta. Dessa är i huvudsak djungelstigar, så välj bra skor (inga flip flops!) och bär tillräckligt med mat och vatten med dig. Beroende på vilken hastighet du kan hantera, kommer dessa vandringar tar en till drygt två timmar. Observera att en inträdesavgift på 200 baht per person gäller för nationalparkens högkvarter, vilket kommer att ge dig tillgång till två privata stränder på Tanod Cape, liksom till skogen. Notera även att ”vattenfall” på Klong Jak blir mer som en rännil under de torra månaderna januari – april, men vandringen i sig är trevlig och inte fullt så svettig under den tiden.

Elefantturer

Det finns två elefantläger på Ko Lanta. Båda erbjuder korta vandringar genom landskapet – ett genom gummiplantager, det andra till en grotta med ett vattenfall. Du kan mata djuren och även rida på ryggen genom att sitta i en stol. Detta är det bästa sättet att uppleva dessa fantastiska varelser, när de kraftfullt bryter fram en väg genom djungeln, eller försiktigt balansera på stenar för att korsa en flod.

Trädfällning är numera olagligt i Thailand, så turismen är det enda sättet för dessa elefanter – som vuxit upp i fångenskap – att överleva. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med djungel kvar i Thailand för att släppa tillbaka dem i det vilda. Vandringen är inte jobbig för dem och de är i allmänhet väl omhändertagna – om du ser missförhållanden, vänligen rapportera det till din resebyrå eller resort.

Att laga mat – lär dig att reproducera din semesters måltider hemma

En bra sysselsättning under en regnig dag. Man kan få lära sig att laga thailändsk mat. Det är roligt, men förvänta dig inte att bli en mästerkock på en dag! Det finns ett par skolor i Lanta och en halv och en dags kurser kan ordnas genom ditt resort. Undervisningen är till största delen praktisk, så du kommer att laga din egen mat inom några minuter – och, naturligtvis, att få äta den efteråt.

Den grundläggande undervisning handlar också om ingredienser (och deras ersättare som kan användas hemma) och hur man kan balansera smaker.

Din guide till Koh Lanta och Thailand