Att ta sig runt

Transport runt Lanta ön och Lanta Yai ön har nu underlättats av ett bra vägnät, vilket gör det lätt att ta sig runt – även om kollektivtrafiken är mycket begränsad. Här listar vi några av transportmöjligheterna på ön.

Det finns ingen riktig kollektivtrafik eller regelbunden taxiservice i Koh Lanta, men det finns motorcykel med sidovagn som kör som taxi runt Saladan. Avgiften per resa – från Saladan till Phra Ae bör vara cirka 40 baht. Men det absolut enklaste sättet att ta sig runt är att hyra ett eget fordon – antingen en bil eller en motorcykel. Detta kan vanligtvis ske genom ditt hotell eller resort, eller genom någon agent i Saladan.

Den senaste tidens slutförande av en asfalterad väg ner till slutet av Ba-Kantiang Bay, har gjort Koh Lanta mycket mer tillgängligt än tidigare. För att komma från strand till strand eller besöka Gamla stan, är en motorcykel vanligen tillräcklig, eftersom avstånden är korta. Viktigt att veta är att om du inte har tidigare erfarenhet från motorcykel eller skoter, rekommenderar vi inte denna form av transport, eftersom (mindre) olyckor händer mycket lätt och det finns ingen försäkring tillhandahållen och inte heller något ordentligt sjukhus på ön.

Om du vill ta dig längre sydväst, till nationalparken, eller längs den nordöstra kusten, kommer det att vara nödvändigt att hyra en fungerande fyrhjulsdrift (4WD) bil, eftersom vägarna är leriga och ofta extremt branta . I dåligt väder, eller efter kraftigt regn, är det inte rekommenderat att färdas på dessa vägar alls.

Det är också värt att notera att de flesta orter ligger inom bekvämt gångavstånd från barer och restauranger och att alla organiserade turer och aktiviteter du bokar, på eller utanför ön, kommer att omfatta överföringar till och från ditt hotell, så det kan vara mycket mindre egen transport än du först trodde.

Båtcharter i Koh Lanta Lanta, är till skillnad från resten av Krabi, inte ett paradis för longtail båtar

I Koh Lanta, finns det inga lokala öar inom räckhåll för longtail båtar, så det finns inga båtar att hyra utmed stranden som i Ao Nang och Ko Phi Phi. Det är möjligt att hyra en longtail för att åka till Ko Ngai (Koh Hi), det tar ca 1-2 timmar och kan vara en ganska mödosam resa även i bra väder och kostar runt 3000 baht. Om du inte har några speciella skäl för att resa på detta sätt är det lämpligt att resa med en vanlig båttur.

Om du vill hyra en motorbåt eller segelbåt för en privat grupp, eller skräddarsydda kryssningar är detta är möjligt och du bör kontakta din resebyrå eller hotells reception för ytterligare information.

Små båtar till Ko Bubu och de övriga öarna avgår från piren i Gamla Stan.

Din guide till Koh Lanta och Thailand