Dykning i Thailand

Dykningen i Thailand är enastående. Koraller, varmt och klarblått vatten och en oerhörd artrikedom. Cocktail-dykning när den är som bäst. Några av de platser som vi vill rekommendera speciellt är dessa. När det gäller säkerheten så är det givetvis mycket viktigt.

Eftersom dykningen är så pass stort i Thailand med konkurrens mellan företagen så är de allra flesta dykcenter mycket seriösa, men det kan alltid finnas någon enstaka som avviker. Om dykcentrat består av en husvagn på stranden och båten är en gammal fiskebåt så kanske man bör tänka sig för både en och två gånger och leta vidare tills man hittare en som känns mer seriös. Om det känns bra och de har välservad utrustning och kunnig personal så har du nog hittat ett bra dykcenter att bege dig ut till havs med.

Phuket – Vraket King Cruiser

På 10-30 meters djup vilar en 85 meter lång katamaran vackert stående på sina pontoner. King Cruiser var en passagerarfärja som gick mellan Koh Phuket och Phi-Phi-öarna fram tills 1997 då hon gick på ett rev och långsamt sjönk till havets botten. Alla passagerarna evakuerades bekymmersfritt i lugn och ro så man behöver inte ha några betänkligheter om att det hände så nyss och att man ska bibehålla gravfriden.

King Cruiser är ett maffigt vrak med sina 4 däck och de rymliga ingångarna gör det smidigt för de dykare som vill kika invändigt. Sikten kan dock vara lite dålig när strömmarna är starka och rör upp bottenslam. Det är ändå mycket vackert att se på även om man i sånt läge missar chansen att få se hela vraket på en och samma gång. Trots att det gått så pass kort tid sedan hon sjönk så finns det mängder av både hårda och mjuka koraller som rotat sig på skrovet. Vid vårt dyk på King Cruiser så träffade vi på många av det artificiella revets fina invånare. Bland annat mängder av lion fish, någon scorpion fish, stora barracudor och två stycken stora och mycket oblyga sköldpaddor. Vi hörde också att har man tur kan man även få nöjet att få se leopardhaj och bambuhaj.

Reven i Koh Phi-Phi Don’s omgivningar

Dykningen runt Phi-Phi-öarnas rev är mer rofylld än vad den brukar kunna vara runt exempelvis Phuket där det ofta blir många båtar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

som trängs på samma dykplats och man jäktas på för att hela gruppen måste ner i vattnet på precis samma ögonblick. Dykutflykterna runt Phi-Phi färgas av öns karaktäristiska lugn och dyken är underbara. Solen strålar lyser upp och ger färg åt gorgoniornas finlemmade bladverk. På enbart ett av de många dyk vi gjorde här lyckades vi träffa på ghost pipe fish, färgglada nakensnäckor, stora humrar, massor av muränor och ett förvånansvärt långt möte med en 2 meter lång leopardhaj. Varje dyk är så speciellt att loggboken inte räcker till på långa vägar för att beskriva allt man sett nere i det blå.

Similan islands

Något som absolut är att rekommendera för den som vill uppleva en riktigt exceptionell dykupplevelse är att åka med på en liveaboard till Similanöarna. Det är en ögrupp som ligger fem mil väster om Khao Lak och ungefär 10 mil norr om Koh Phuket. Similanöarna är en marinpark som består av 9 st små öar. Vår liveaboard varade i 5 dygn och gick med båten Queen Scuba. Båten var i gott skick och vi hade unnat oss att uppgradera till VIP-hytt. Ett bra val eftersom man blir ganska matt efter fyra dyk på en dag och behöver sova bekvämt.

Efter varje dyk kom man upp och kunde knappt vänta tills man fick hoppa i igen. Man mötte enastående vackra landskap i alla regnbågens färger och ett myller av fisk av alla de slag. För att bara nämna några av arterna så träffade vi på bland annat trunk fish, groupers, trumpetfisk, sjögurkor, juvenile angelfish, svartfenshaj och cuttler fish.

Det var en del fysiskt påfrestande dykning eftersom det var en hel del hårda strömmar att kämpa emot. Normalt sett brukar perioden med hårda strömmar vara över i december men tydligen inte detta år. Detta förde ändå något gott med sig eftersom när det är hårda strömmar så kommer mantorna in till grundare vatten och cirkulerar där planktonen sveps med runt klipporna. Vi fick nöjet att träffa på två praktexemplar av dessa gigantiska varelser, 4-5 meter mellan vingspetsarna. Medan vi gjorde ett mycket långt utdraget säkerhetsstopp, eftersom ingen ville lämna skådespelet, svepte de mäktiga jättarna förbi strax intill oss dykare. De var troligtvis lika nyfikna på oss som vi var på dem. Efter ett sådant dyk finns det inget i världen som kan ta bort leendet på läpparna på många, många timmar.