Väder och klimat

Koh Lanta befinner sig i en tropisk klimatzon, bara 8 grader över ekvatorn. Det finns två årstider här: det varma och torra väder och det ”kyligare” och våta väder. Men temperaturen sjunker sällan under 27C året runt. Dessa årstiders väder motsvarar ungefär turisternas högsäsong (från november till april) och lågsäsong (från maj till oktober) – de flesta föredrar att besöka området under de varmare, torrare månader.

Men de monsunvindar som styr Lantas väder byter inte riktning i tid varje år, vilket innebär att regn (som i 2007) kan starta sent i juni, upphöra ett par månader och fortsätta långt in i januari.

Så det kan vara regn under ”torr” säsong, särskilt i början, samt härligt soliga perioder, ibland flera veckor i taget under ”regn” säsong. Det enda väder som nästan kan garanteras under året är en torr värmebölja i mars och april (upp till 37C) och förlängd regnperioder i september och oktober. Den bästa tiden att besöka är januari eller februari då klarblå himmel nästan alltid är att räkna med men vädret är fortfarande relativt ”kyligt”.

Årliga temperaturer i Koh Lanta har ett genomsnitt omkring 28-32C under dagen, med högst cirka 36C under mars och april och minst 20C – en tillfällig nedgång under en stor regnstorm. Under natten sjunker temperaturen till runt 5-10C och det kan kännas kyligt om du har varit ute i solen hela dagen. Det betyder alltså att du ska packa in en lätt, icke-ullig tröja eller sjal för kvällarna.

Luftfuktigheten är hög under hela året, från 75% till 100% – om du är känslig för fukt, undvik att gå på någon djungeltrekking eller ett besök i nationalparker där grönskan gör saken värre.

Havstemperaturen är mycket trevlig och håller 27-30C året runt.

Din guide till Koh Lanta och Thailand